Stand van zaken

Veel mensen vragen ons hoe het gaat, wat we nu doen en wat we precies gaan doen in de toekomst. Dus hierbij een update over de stand van zaken in ons leven!

Wat er gebeurd is

Na bijna twee maanden rondreizen in Zuid-Afrika concludeerden we dat we ons er erg thuis voelen en er graag willen gaan wonen. We hebben lang getwijfeld over waar we dan precies willen gaan wonen, maar uiteindelijk hadden we allebei sterk het gevoel om in Johannesburg te gaan wonen. We zouden ook prima in andere steden kunnen wonen, maar Johannesburg lijkt een goed startpunt, omdat het o.a. meer mogelijkheden voor werk biedt en omdat Frans daar ook al connecties had voor een baan.

johannesburg-south-africa-safari-tours.jpg.1920x506_default

Johannesburg (Bron: www.andbeyond.com)

Anneke is sinds 21 juli weer in Nederland en Frans sinds 8 augustus. Anneke kwam eerder terug om bij de bruiloft van een goede vriendin te zijn en kon alvast naar de Zuid-afrikaanse ambassade voor het regelen van visumformulieren, en Frans bleef langer in Zuid-Afrika om de benodigde documenten te krijgen en een baan te regelen. Bijna drie weken zonder elkaar was best even wennen na bijna zes maanden vrijwel altijd samen te zijn, maar het was ook wel even goed, en voor dingen regelen kwam het ook goed uit. Vrij snel na aankomst in Nederland had Frans een baan-aanbod bij een leuk bedrijf in Johannesburg en konden we al onze documenten voor de visumaanvraag bij elkaar verzamelen.

Nu

Sinds 15 augustus en tot 8 oktober wonen we in een appartementje in Utrecht. (We wilden wel in Amsterdam, maar dat was onbetaalbaar.) Het is heel fijn om even op één plek te wonen (met iets meer dan de inhoud van onze rugzak) en ons eigen plekje te hebben. Tegelijkertijd werkt Frans fulltime in Amsterdam als ICT-zzzp’er, wat naast dat hij het leuk vindt, ook heel fijn is voor onze financiële situatie. Anneke gebruikt deze tijd om zaken te regelen en uit te zoeken, zoals o.a. het verschepen van onze spullen. Daarnaast runt zij het huishouden 😉

IMG_2030

Ons appartementje

Omdat we nu voor enige tijd in Nederland zijn, kunnen we volop genieten van vrienden en familie zien, en andere geneugten van Nederland: zomers weer, terrasjes (in Amsterdam), heel makkelijk lekker & gezond (uit) eten, fietsen, een goedwerkend OV-netwerk, online shopping, echte kokosmelk, etc. 🙂

IMG_2009

Genieten van Nederland

Visumperikelen

Afgelopen dinsdag hebben we onze visumaanvraag voor Zuid-Afrika gedaan bij de ambassade in Den Haag. Dit had wat voeten in de aarde. De informatie die je krijgt van de ambassade voor de visumaanvraag is erg onduidelijk, regelmatig onbegrijpelijk en soms tegenstrijdig met de informatie van de immigratiedienst in Zuid-Afrika. Tel daarbij op onvriendelijke medewerkers die je niet graag willen helpen en net doen alsof wij achterlijk zijn, en je kunt je voorstellen dat onze tripjes naar de ambassade (vier in totaal) niet altijd even plezierig waren. Daarbij kwam dat we met baan-aanbod direct een visum voor vijf jaar hadden kunnen aanvragen, ware het niet dat de desbetreffende diplomaat het contract van de werkgever in Zuid-Afrika niet accepteerde en de werkgever weigerde deze aan te passen, omdat dat volgens de Zuid-Afrikaanse wet zeer ongunstig voor hen zou zijn. Heerlijk, hier tussen zitten en er niets aan kunnen doen. Behalve dan maar een visum zónder baan-aanbod aanvragen, maar dat betekent dat we maar voor één jaar in eerste instantie kunnen aanvragen en dan snel moeten verlengen als we eenmaal in Zuid-Afrika zijn. En als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we ons de moeite van een contract kunnen besparen en veel eerder de aanvraag kunnen doen… Maar goed, al doende leert men, en iedereen had ons al gewaarschuwd dat het vervelend zou zijn. Bovendien kan een beetje geduld leren geen kwaad als je naar een land verhuist waar niet altijd alles netjes en efficiënt geregeld is 😉 Nu is het ongeveer een maand wachten op ons visum, dat we hopelijk gaan krijgen!

Ambassade (Bron: zuidafrika.nl)

Ambassade (Bron: website ambassade)

Wat gaan we doen

Als alles goed gaat, vliegen we op 24 oktober naar Johannesburg, waar Frans dan per 1 november gaat werken in fulltime dienst als software developer. Voor die tijd willen we de spullen die we nog hebben gaan verschepen, en die komen dan hopelijk 6-8 weken later aan. Eenmaal in Zuid-Afrika valt er ook genoeg te regelen: een bankrekening, een ID-nummer, een auto, een (huur)huis, huisraad kopen etc. We zijn nog lang niet klaar, maar we doen het stap voor stap. Daar zal Anneke zich dus in eerste instantie mee bezig gaan houden. Omdat Anneke meegaat als ‘accompanying spouse’, mag ze niet werken, maar gelukkig kan ze wel dingen regelen 😉 (Als we, hopelijk na een paar jaar, een permanente verblijfsvergunning hebben, mag Anneke wel gaan werken en hoeven we ook niet perse in loondienst te werken.)