De Garden Route

Port Elizabeth

In PE hebben we iets meer uitgegeven aan een hotelkamer dan we normaal doen, maar we hadden dan wel een heerlijk luxe kamer (met verwarming!) met een balkonnetje en uitzicht over de stad en zee, en we zaten bovendien op loopafstand van Stanley Street, waar veel restaurantjes én een wijnbar zitten — ideaal dus!

Balkon bij onze hotelkamer

Balkon bij onze hotelkamer

Bij de wijnbar, met de treffende naam “For the Love of Wine” hebben we wat Zuidafrikaanse wijntjes geprobeerd, alvast een voorproefje van het wijngebied in de westkaap waar we over ruim een week zouden zijn. Daarna zijn we om de hoek naar een restaurant gegaan waar de kok — een beer van een vent met een ringbaard — de uitdaging om voor Frans een lekkere vegetarische maaltijd te maken met beide handen aangreep: erg leuk!

De volgende dag zijn we onder andere naar het strand geweest en hebben we bij een tentje met uitzicht over zee wat lekkers gedronken.

Het strand van Port Elizabeth

Het strand van Port Elizabeth

DSC_0921

Een skatepark waar kleine en grote kinderen langs elkaar heen zoeven

Het strand van Port Elizabeth

Het strand van Port Elizabeth

’s Avonds zijn we ook nog naar een lokale kerk geweest met de hippe naam Oxygen Life Church, wat even wennen was, omdat wij ver boven de gemiddelde leeftijd zaten en het een behoorlijk charismatische kerk bleek te zijn. Maar we voelden ons uiteindelijk wel thuis en de preek was erg mooi. De dienst leek alleen geen einde te hebben, dus we glipten op een gegeven moment maar weg richting de uitgang, maar in de foyer werden we gevraagd of we écht niet wilden blijven voor een kopje thee of koffie. Dus hebben we uiteindelijk nog leuke gesprekken gehad met een aantal mensen (de dienst was inmiddels wel afgelopen dus de foyer liep vol). Al met al een leuke ervaring.

Mosselbaai

Het stuk kust tussen Port Elizabeth en Kaapstad staat bekend als de Garden Route en in de zomer is het hier goed vertoeven met allerlei leuke dorpjes aan het strand. Maar het was winter en we hadden dit deel van Zuid Afrika allebei al eens gezien, dus reden we in één dag door naar Mosselbaai, een kleine 400 km ten oosten van Kaapstad.

In Mosselbaai sliepen we bij kennissen die we via Crossroads kennen en die inmiddels al ruim drie jaar in Zuid Afrika wonen (hij is Zuidafrikaan, zij is Nederlandse). Ze hebben een prachtig ruim huis met uitzicht over zee, wat heel relaxed was. En met drie kinderen en regelmatig bezoek was het daar heel gezellig. Ze konden ons ook veel vertellen over het leven in Zuid-Afrika in vergelijking met Nederland, en alle beslommeringen rondom visums en immigratie, wat heel handig was.

Frans doet een spelletje met de Delport familie

Frans doet een spelletje met de Delport familie

Vanuit daar reden we de volgende dag een stukje terug, naar Wilderness, waar je mooi kan wandelen. We kozen een wandeling die grotendeels heel makkelijk was (vlak en met boardwalks), maar het laatste stuk bleek uiteindelijk toch nog een pittige klim, maar wel met mooie uitzichten.

Wilderness

Wilderness

Er was ook een oversteek met een pontje!

Pontje

Pontje

 

Wilderness

Wilderness

Wilderness

Bij de waterval in Wilderness

Uitzicht over de Atlantische Oceaan

Uitzicht over de Atlantische Oceaan en het dorpje Wilderness

In Mossel Baai hebben we een wandeling bij The Point gedaan, waar rotswanden dramatisch de zee in duiken en overal dassies rondlopen.

DSC04168

Anneke was fan van de vele aloe vera planten (met oranje bloemen) die we overal zagen

DSC_0966

Wandelen bij The Point

DSC_0970

DSC_0978

DSC_0980

Dassie!

Dassie!

Vóór ons vertrek naar Kaapstad hebben we nog geluncht bij een leuk restaurantje dat in een gebouw zat dat in de Urkse stijl was gebouwd.

IMG_2892
"Built in 1904, in the style used for many buildings in Urk, Holland. It is the very first 3-story building to be constructed in Mossel Bay as offices for C.W. Black and has a high historical value."

“Built in 1904, in the style used for many buildings in Urk, Holland. It is the very first 3-story building to be constructed in Mossel Bay as offices for C.W. Black and has a high historical value.”

En toen was het tijd voor Kaapstad!